{ "title": "Beşamel Soslu Karnabahar", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/besamel-soslu-karnabahar.jpg", "date": "19.01.2024 22:15:39", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Beşamel soslu karnabahar, karnabahar kendine has tadıyla bilinen sağlıklı sebzelerden biridir. Yemeklerde ve diyetlerde yaygın bir şekilde kullanılan karnabahardan farklı yemek çeşitleri hazırlanabilir. Tadıyla çok iddialı ya da vazgeçilmeyen bir sebze olmasa da faydalarıyla ön plana çıkmaktadır. Turpgiller familyasına ait olan karnabahar beyaz çiçekli bir sebze olan karnabahar içerisinde bulunan sülfür bileşeni vücutta toksinleri bloke ederek karaciğer sağlığını korur. C, K vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan karnabahar float, niasin, riboflin, tiamin, kalsiyum, magnezyum, bakır gibi mineraller bakımından da zengin içeriğe sahiptir.

Karnabahar kalp sağlığını korur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kolesterolü düşürür, gebelik dönemi için anne adayı ve anne karnındaki bebek için vitamin kaynağıdır, vücutta açık yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Kemikleri güçlendirir, kanser riskini azaltır, kilo vermeye yardımcı olur, saç ve cilt sağlığı için faydalıdır. Farklı yemekler yapılarak sofraları süsleyen karnabahar kızartılarak, fırınlanarak, haşlanarak, çiğ olarak salatalar için hazırlanabilir. Beşamel soslu karnabahar, akşam yemekleri için ana yemek olabilir. Beşamel sos yemeklere ayrı bir tat katar. Karnabahara da çok yakışan bir sostur. Birçok fırın yemeğinde beşamel sos kullanılabilir. Beşamel soslu karnabahar nasıl hazırlanır, hangi aşamalardan oluşur ve hangi malzemeler kullanılır, gelin hep birlikte hazırlayarak bakalım.

Beşamel soslu karnabahar için gerekli malzemeler
Beşamel sos için
Beşamel soslu karnabahar nasıl yapılır?

Beşamel soslu karnabahar yemeği için kullanılacak karnabahar çiçeklerine ayrılır. Ardında bol su ile yıkanır. Derin bir tencerenin içine su doldurularak ocağa alınır. Su kaynadıktan sonra yıkanan karnabaharlar kaynar suya atılır. Üzerine tuz ve süt ilave edilerek yaklaşık 20 dakika karnabaharlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. İstenilen kıvama ulaşan karnabaharlar ocaktan alınarak süzülür. Karnabahar haşlanırken kullanılan süt karnabaharın hem beyazlığını korumasını sağlar hem de karnabahar nedeniyle oluşabilecek kötü kokuyu engeller.

Beşamel sos için, ufak bir tencerenin içine tereyağı eklenerek eritilir. Eriyen yağın üzerine un ilave edilip iki dakika unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Kavrulan unun üzerine süt yavaş yavaş eklenir. Bir taraftan da unun topaklanmaması için hiç bırakmadan karıştırılır. Beşamel sos pişip koyulaşıncaya kadar altı kısık ocakta 3 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan önce karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenip karıştırılır.

Haşlanan ve süzülen karnabaharlar uygun bir fırın kabına dizilir. Üzerlerine eşit şekilde hazırlanan beşamel sos gezdirilir. Daha sonra rendelenmiş kaşar peyniri yemeğin üzerine serpiştirilir. Son olarak yemeğin üzerine tereyağı eklenir. Fırın 200 derecede ayarlanıp, ısıtılır ve hazırlanan beşamel soslu karnabahar fırına verilerek üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika fırınlanır. Fırından alındıktan sonra sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }