{ "title": "Karnabahar Çeşitleri", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/karnabahar-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 07:37:58", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Karnabahar çeşitleri, oldukça fazladır. Çok sevilen bir sebzedir. Karnabaharın yemeği, turşusu, kısırı, salatası ve birçok yemekleri yapılır. Her çeşidi de çok güzel oluyor. Kış aylarında bolca bulunan bir sebzedir. Oldukça fazla tüketilir. Çok sağlıklı ve vitaminlidir. Karnabaharın bazı faydaları şunlardır; vücudun vitamin ihtiyacını karşılar. Kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum açısından zengindir. Sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenmek için uygundur. İdrar söktürür. Mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Mide hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Bol lifli bir sebzedir. Sindirimi kolaydır. Kabızlığı giderir. Karaciğeri toksinlerden temizler. Karaciğer için çok faydalıdır. Obezite riskini azaltır. Şeker hastaları da gönül rahatlığıyla tüketebilirler.

Amiata F1, karnabahar çeşidi oldukça güçlü bitki yapısına sahiptir. Dış yaprakları koyu yeşil renginde oluyor ve hafif dalgalıdır. İç yaprakları içeride kavis alarak karnabahar meyvesini tamamen sarıyor ve hasat olgunluğunda dahi meyveyi tamamen kapatıyor. Bu yapraklar meyveyi tamamen örterek saklıyor. Bu sayede meyve kalitesi hiç bozulmuyor. Özellikle kar ve don zararının yoğun görüldüğü bölgeler için önerilmektedir. Amiata karnabaharın olgunlaşma süresi dikimden itibaren 145-150 günde olgunlaşır. Bu karnabahar çeşidinin en önemli özelliği meyvesini olgunlaşmadan itibaren 9-12 gün kaliteli bir şekilde saklayabilmesidir. Meyveler ortalama 2200-2500 gr ağırlığında kar beyazı renkli ve çok sıkı bir yapıya sahip olmasıdır. Meyvenin yüzeyi tüysüz olur ve herhangi bir renk değişikliği de meyve üzerinde görülmez.

Arizona F1, karnabahar güçlü bir bitki yapısına sahiptir. Bu karnabahar çeşidi dik gelişen yaprakları ile dekara daha fazla ekilebilecek bir çeşittir. Dış yaprakları orta koyu yeşil renkli ve düz olur. İç yaprakları içeride kavis alarak meyveyi sarıyor ve hasat olduğunda meyveyi tamamen koruyor. Meyveyi tamamen örtüyor ve bu durumda olumsuz hava şartlarından meyve kalitesi hiç bozulmuyor. Çeşidin en önemli özelliği, meyvesini olgunlaşmadan 10-12 gün kaliteli bir şekilde saklayabiliyor. Meyveler ortalama 2100-2300 gr ağırlığında oluyor. Kar beyazı renkli ve çok sıkı bir yapıya sahip bir meyvedir. Meyve yüzeyi tüysüz oluyor ve herhangi bir renk değişikliği de meyve üzerinde görülmez.

Baldo F1, karnabahar çeşidi orta güçte bir çeşit oluyor. Bu tür karnabaharın yaprakları yeşil renkte ve yarı dik gelişen bir yapıya sahip oluyor. Erken dikim yapılmasına rağmen sıcaktan etkilenmez. Erken sapa kalkma durumu olmaz. Yapraklar meyveyi tamamen örter ve meyvenin çok az bir kısmı dışarıdan görülür. Bu erkenci bir karnabahar çeşidimizdir. Olgunlaşma süresini dikimden itibaren 60-65 günde olgunlaşır. Bu çeşit karnabaharın meyvesi beyaz renkli üzeri tüysüz ve serttir. Hasada gelen meyveler tarla şartlarında ortalama 5 gün bekleme süresine sahiptir. Bu karnabahar çeşidimiz erkenciliği periyotdaki meyve kalitesi ve verimi ile ön plana çıkıyor.

Barkha F1, karnabahar çeşidi orta güçte bir çeşit olup, yapraklar yeşil renkte ve yarı dik gelişen bir yapıya sahiptir. Erken dikim yapılmasına rağmen sıcaktan etkilenip sapa kalkma durumu olmaz. Yapraklar meyveyi tamamen örter ve meyvenin çok az bir kısmı dışarıdan görülür. Bu çok erkenci bir karnabahar çeşidimizdir. Olgunlaşma süresini dikimden itibaren 52-55 günde tamamlayabilmektedir. Karnabahar, beyaz renkli üzeri tüysüz ve serttir. Hasada gelen meyveler tarla şartlarında ortalama 4 gün bekleme süresine sahiptir. Bu çeşidimiz meyve kalitesi ve verimi ile ön plana çıkmaktadır.

Fremont F1, karnabahar çeşidigüçlü bir bitki yapısına sahiptir. Yaprakları dik olarak gelişir. Çok daha fazla ekilen karnabahar çeşididir. Dış yaprakları koyu yeşil renkli ve düzdür. İç yaprakları içeride kavis alarak karnabahar meyvesini tamamen sarar ve meyveyi tamamen kapatır. Meyveyi tamamen örter ve bu sayede olumsuz hava şartlarından meyve kalitesini hiç bozmaz. Olgunlaşma süresi dikimden itibaren 70-75 gün olur. Bu karnabahar çeşidinin en önemli özelliği meyvesini olgunlaşmadan 10-12 gün kaliteli bir şekilde saklayabilmesidir. Meyveleri 2100-2400 gr ağırlığında oluyor ve kar beyazı renklidir. Çok sıkı bir yapıya sahiptir. Meyve yüzeyi tüysüzdür. Renk değişikliği yoktur.
" } ] }