{ "title": "Karnabahar Çiçeği", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/Karnabahar-Cicegi-32.jpg", "date": "19.01.2024 00:30:12", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Karnabahar Çiçeği, Turpgiller familyasından gelen, çiçek ve çiçek tablaları yenilen sebzeler grubuna giren karnabahar çiçeği, iki yıllık bir kültür sebzesidir. İlk yılında yenilen çiçek tablası oluşan karnabahar çiçeği, etli ve tanecikli bir görünüşe sahiptir. Yaprakları ise lahana yaprağını andırır. Karnabahar çiçeğinin yenen bölümü henüz açmamış olan çiçek durumudur. Bahar olarak adlandırılan yenen karnabahar çiçeğinin rengi ve büyüklüğü çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Beyaz, krem ve açık sarı tonlarında olabilen karnabahar çiçeği güneş ışığını bol aldığı yerlerde sarı renge dönüşebilir. Yenilen kısmı başını meydana getiren çiçeklik ve çiçekleri olan karnabahar, kış mevsiminde olgunlaşmış hale geldiğinde tüketilebilir. Soğuklara dayanıklı olan ve Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bu bitki tohumdan serpme ile ekilerek yetiştirilir ve çiçekler olgunlaştığında tohuma kaçmaması için kesilerek tüketilir.

Karnabahar çiçeği kullanıldığı yerler, oldukça lezzetli ve çok sayıda faydası olması bakımından taze olarak ve pişirilerek yenilen bu bitki yemeği yapılarak, kızartılarak, taze olarak salatalarda ve turşusu kurularak tüketilmektedir.

Karnabahar çiçeği besin değerleri, 100 gram karnabahar çiçeği, 0,7 mgr demir, 56 mgr fosfor, 1 gram lif, 21 mgr kalsiyum, 295 mgr potasyum, 2,7 gram protein, 5,2 gram karbonhidrat, 27 kalori, 0 kolesterol, 0,2 gram yağ, 60 IU A vitamini, 0,09 mgr B1 vitamini, 0,0 8 mgr B2 vitamini, 0,6 mgr B3 vitamini, 55 mgr C vitamini içerir.

Karnabahar çiçeği yetiştiriciliği

İklim isteği, kışlık sebze grubunda yer alan karnabahar çiçeği yetiştiriciliğinde sıcaklık, ışık ve nemin önemi oldukça büyüktür. Karnabahar çiçeğinin oluşması ve gelişmesi için bazı evrelerinde düşük sıcaklık gerekir. Fideler kısa süreli -10 dereceye dayanabilir. Fakat hasat olgunluğuna gelmiş çiçekler 0 derecenin altındaki sıcaklıkta zarar görebilir.

Toprak isteği, genellikle her toprakta yetişir. Ancak ağır topraklar ve bol yağış alan bölgelerde toprak drenajının iyi olması gerekir. Organik madde açısından zengin toprakları seven karnabahar çiçeği, asitli topraklarda iyi gelişim göstermez. Karnabahar çiçeği yetiştirilecek toprağın dikim yapılmadan önce hazırlanması gerekir. Sonbahar mevsiminde arazi toprağı derin olarak sürülmeli, ilkbaharda normal sürüm yapılmalı, sürümden sonra ise diskaro ve tırmık çekilmeli ve toprak dikime hazır hale getirilmelidir.

Gübreleme, gübreleme miktarı ve çeşidi toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır. Gübre çeşidine göre verilme zamanları farklılık gösterir. Çiftlik gübresi, potasyum ve azotlu gübrenin bir kısmı, fosforlu gübrenin ise tamam toprak hazırlığında verilmeli, potaslı gübrenin diğer yarısı ise çiçeklerin teşekkülünden önce kullanılmalıdır.

Dikim, 7-8 yaprağı olan, gövdesi düzgün ve yaprakları sağlıklı olan fideler yerinden söküldükten sonra bekletilmeden çepin ya da plantuar ile belirlenen yere dikilmelidir. Dikimden sonra karnabahar çiçeğine mutlaka can suyu verilmeli ve dikimden bir iki gün sonra salma sulama uygulanmalıdır.

Hasat, karnabahar çiçeği normal büyüklüğe ulaştığında gevşek bir yapı almadan evvel hasat edilmelidir. Hasat süresi bulunduğu yerin iklimine ve karnabahar çiçeğinin çeşidine göre 1-4 hafta arasında değişir. Karnabahar çiçeğinin hasadı çiçeğin gövde ile birleştiği yerden bıçakla kesilerek yapılır. Hasat yapılırken karnabahar çiçeğini korumak için 4-5 tane yaprak ile kesilir. Çiçekleri oldukça çabuk zedelenip kararan karnabahar çiçeği bu zararı önlemek için hasattan sonra kasalara tek sıra halinde dizilmelidir.
" } ] }