{ "title": "Karnabahar Diyeti", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/karnabahar-diyeti.jpg", "date": "21.01.2024 13:38:27", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Karnabahar diyeti, Karnabahar oldukça faydalı olan sebzeler arasında olup; yapılan araştırmalara göre sağlık açısından da oldukça faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Karnabahar sağlık için kullanılırken aynı zamanda zayıflamak için de tercih edilmektedir. Karnabahar yağ yakma özelliği ile bilinirken içerdiği A, C, B1, B2, E vitaminleri sayesinde vücudun ihtiyacını karşılayarak; kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum açısından zengin bitki olması sebebiyle tüketilmesi faydalıdır. Ayrıca karnabahar bitkisinin idrar söktürücü özelliği bulunması sebebiyle mide rahatsızlıklarında önleyici etkisi bulunmaktadır. Mide üzerinde koruyucu bir yapıya sahip olan karnabahar bitkisi vücuttaki toksinlerin atılmasını sağladığı için karaciğer içinde oldukça faydalıdır. Şeker hastası olan kişilerin rahatlık ile tüketmesi gerekirken bitki, cinsel isteği artırmaya yönelik olan vitaminleri sayesinde son zamanlarda bolca tüketilen bitkiler arasındadır. Kalp rahatsızlıklarına da oldukça faydalı olan bitkinin yağ yakma özelliği bulunmaktadır. Karnabahar bitkisi obezite riskini azalttığı için kullanılması önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyen kişiler için önemli bir besin kaynağı olan karnabahar bitkisi sık sık tercih edilen sebzeler arasında olur diye açısından da oldukça faydalıdır. İçerdiği vitamin sayesinde diyet listelerinin ilk sırasında yer alan karnabahar bitkisi kabızlığı giderici etkiye sahiptir. Şimdi bu bitki ile yapılacak diyet tarifi paylaşalım.

Karnabahar diyet yemeği

1 adet orta boy karnabahar kullanarak yapacağımız diyet için karnabaharın üzerinde bulunan yaprakları soğuduktan sonra bol su ile yıkayarak iri parçalar halinde el ile bölünerek soğuk su içerisinde 20 dakika bekletelim. Daha sonra soğuk suyun içerisinde bulunan karnabaharı tencere içerisine koyarak, içerisindeki karnabaharları geçecek su ilave edilerek kaynatılması için beklenilir. Ağır ateşte yavaş yavaş kaynatılan karnabaharlar haşlanınca tencereden çıkarılıp, karnabahar servis tabağına konular üzerine yapılacak sarımsaklı yoğurt ile tüketilebilir. Yoğurt içine isteğe bağlı olarak tuz, zeytinyağı, limon katılarak daha lezzetli hale getirirken; sağlık açısından daha faydalı olur. Yapılan bu karnabahar haşlaması öğlen ve akşam yemeklerinde bir porsiyon tüketilmesi halinde kişide bulunan yemek yeme isteğinde azalmalar gözlenir ve kısa sürede zayıflama etkisi yaratır.

Diyet için karnabahar çorbası

Zayıflamak için etkili rol oynayan karnabaharın çorbası yapımı çok kolaydır. Çorba için bir karnabahar, 1 adet kuru soğan, 1 patates, 1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 su bardağı süt kullanarak yapılır. Çorbayı hazırlamak için öncelikle karnabahar, soğan ve patatesleri iri parçalara bölerek ki tencerenin içerisine koyarız. Üzerine iki litre su ilave ederek, sebzelerin haşlanmasını sağlarız. Sebzeleri orta orta ateşte yavaş yavaş haşlanmasını sağlarız. 20 dakika kadar haşlandıktan sonra ateşi kapatırız. Başka bir taraftan küçük bir tavaya sosu hazırlamak için sıvı yağ ve unu ilave ederek; kavurma işlemine başlarız. İçerisinde sütü de ilave ederek; haşlanan sebzelerin içerisine ekleyip, karıştırmaya devam ederiz. Bu işlem esnasında ocağın altı yanarken sebzeleri karıştırıcı yardımıyla parçaladıktan sonra, sebzeleri 5 dakika kaynatırız Günde iki öğün içerek vücudumuzda bulunan fazla yağların arındırılmasını sağlarız.

Karnabahar salatası ile diyet

Karnabahar salatası ile günlük yapacağımız diyeti destekleyebiliriz. Salata için gerekli olan malzemelerimiz küçük bir karnabahar, 1 çay bardağı mısır, bir kaşık az yağlı mayonez, bir kâse yoğurt, bir tutam tuzdur.

Karnabahar salatasını hazırlamak için öncelikle karnabaharları parçalar halinde kopartırız ve daha sonra bol su ile yıkandıktan sonra haşlanması için tencereye koyup üzerine bir miktar su ilave ederek; haşlamaya bırakırız. Kısık ateşte haşlanan karnabaharları servis tabağına alınarak; soğuması için bekleriz. Diğer tarafta konserve mısırı su ile yıkayıp, daha sonra bir kâse yoğurdun içerisine ilave ederiz. Bir çay kaşığı tuzu da ilave ettikten sonra iyice karıştırırız. Karnabahar salatasını servis tabağına aldıktan sonra üzerine bir tutam pul biber ilave ederek, günlük öğlen yemeği yanında ve akşam yemeğinin yanında tüketebiliriz. Böylelikle yağ yakmak için etkili bir yöntem kullanmış oluruz.
" } ] }