{ "title": "Karnabahar Ekimi", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/Karnabahar-Ekimi-75.jpg", "date": "19.01.2024 23:58:40", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Karnabahar ekimi, karnabahar, yenilebilen sebzeler grubunda yer almaktadır. Yapraklar ise lahana yapraklarına göre daha uzun ve uçları da daha çok sivridir. Karnabaharda bahar diye tabir edilen yenilebilen taç kısmının büyüklüğü veya rengi çeşitlere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Tacın rengi ise beyaz, krem ya da sarımsı olan tonlarda olmaktadır.

Karnabahar Ekim'i İklim istekleri, karnabaharlar kışlık olan sebzeler grubunda yer almaktadır. Karnabahar yetiştiriciliğinde sıcaklık oldukça önemlidir. Işık veya nem ikinci derecede çok önemlidir. Karnabaharlar da taç oluşması için gelişmenin belli olan bir devresinde düşük sıcaklıklara çok fazla ihtiyaç vardır. Karnabahar fideleri -10 derece sıcaklığa kısa sürede dayanabilmektedir. Ancak hasat devresinde düşük gelmiş karnabahar başları ise sıfır derecenin altında olan sıcaklıklardan hoşlanmamaktadırlar. Taç oluşum döneminde ise en uygun sıcaklıklar 15 derece veya 20 derece olabilmektedir. Taçların olgunlaşma döneminde sıcaklığın 0 derecenin altına düşmesi istenmemektedir. Sıcaklığın düşmesi sonucunda taç yüzeyi havlı bir yapı kazanabilmektedir. Pazar değeri düşmektedir.

Karnabahar Ekim'i Toprak isteği, karnabahar her çeşit toprakta yetiştirilmektedir. Ağır topraklarda veya yağışı bol olan yörelerde drenajın çok iyi olabilmesi şarttır. Karnabaharlar organik olan maddelerce zengin olan toprakları sever, yüksek toprak asitliğine çok hassastır. Karnabahar yetiştiriciliğinde ise toprak dikim tarihinden çok önce hazırlanmış olmalıdır. Sonbaharda toprak derin sürülmeli ve ilkbaharda normal olan sürüm yapılması gerekmektedir. Sürümden sonra diskaro veya tırmık çekilmesi de masuralar hazırlanarak toprak dikime hazır olan duruma getirilmesi gerekmektedir.

Karnabahar Ekim'i Gübreleme, yetiştiricilikte en uygun olan gübreleme toprak analizine göre yapılacak olan gübrelemedir. Öncelikle karnabahar yetiştirilecek olan tarlanın toprak analizi yapılarak buna göre atılacak gübre çeşidi veya miktarı tespit edilebilmektedir. Gübreler çeşitlerine göre bitkiye verilme dönemlerinde farklılıklar arz edebilmektedir. Çiftlik gübresi fosforlu olan gübrenin tamamı potaslı ya da azotlu olan gübrenin yarası son toprak hazırlandığı zaman verilmektedir. Potaslı olan gübrenin ikinci yarısı taçların teşekkülünden önce verilebilmektedir.
" } ] }