{ "title": "Karnabahar Faydaları", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/karnabahar-faydalari.jpg", "date": "18.01.2024 23:43:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karnabahar faydaları, karnabahar oldukça yararlı bir kış sebzesidir. Ancak hak ettiği ilgiyi maalesef görememektedir. Zengin içeriğiyle sağlık konusunda çeşitli yararları bulunan bu sebzeyi tanıdığınızda, sofranızdan eksik etmeyeceğinizi düşünüyoruz. Karnabaharın hem kendisi hem de yaprakları yararlıdır. Bu nedenle pişirdiğinizde taze olan yapraklarından da faydalanmalısınız. Çünkü yaprakları bile kanserden koruyan toplam beş adet etkin madde içeriyor. Bu maddeler ise E vitamini, kaempferol, caffeic asit, rutin ve phytic asittir. Günümüzde herkes kanserden korunmayı sağlamak için neler yapıyor. Bu yüzden elinizin altındaki bu sebzeden yararlanmalısınız. Karnabahar yapraklarında en fazla E vitamini ve caffeic asit bulunur. Ayrıca içeriğinde kataraktı önleyen yedi tane etken madde de vardır. Bununla da kalmıyor, yapraklarda dokuz tane tansiyon düşüren aktif madde vardır. Özellikle trytophan ve alpha linoleic asit çok önemlidir. Bu yüzden karnabaharı doğal tansiyon düşürücü ilaç olarak görebilirsiniz. Yani karnabahar pişirdiğinizde yapraklarını da mutlaka değerlendirin. Karnabahar faydaları konusunda yapılan araştırmalar çocukların ve yetişkinlerin bu sebzeyi tüketmesi konusunda önemli bilgiler vermektedir. Bizde bunları bir araya toplayarak size yardımcı olmak istedik. İşte size karnabahar tüketmeniz için önemli sebepler.

Karnabahar faydaları nelerdir?

Karnabahar suyunu mutlaka değerlendirmelisiniz: Karnabaharın en önemli özelliği içeriğinde toplam 21 adet antioksidan madde bulunmasıdır. Evde karnabahar pişirirken genellikle göbek kısmı kullanılır, yaprakları atılır. Bahsettiğimiz gibi yaprakları kansere karşı koruyucu maddeler içerir ve bunlar daha çok yapraklarında bulunmaktadır. Eğer karnabahar kullanacaksanız yapraklarını ihmal etmeyin. Karnabaharı haşladığınız zaman suyunu asla atmayın. Az suyla 5-6 dakika haşlayarak, suyunu kür gibi içebilirsiniz. Karnabaharın da yemeğini yapabilirsiniz. Bu durumda yaprakları yemeseniz bile, yararlı tüm maddeler haşlama suyunda olacaktır.

Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar: Karnabahar haşlanırken etrafa kendine has bir koku yayar. Toplumda çoğu kişi bu kokuyu pek sevmez. Bu kokunun kaynağı karnabaharın içeriğinde bulunan kükürtlü maddelerdir. Karnabaharı çiğ tüketirseniz tadının hafif buruk ve acımsı olduğunu görebilirsiniz. Bu içeriğinde bulunan sinigrin maddesinden kaynaklanır. Karnabahar enfeksiyonlardan koruyucu antibakteriyel etkisi bulunan aktif maddelerde içerir. Daha çok kronik idrar yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça faydalı olur. Bunu kür halinde kullananlar idrar yolu enfeksiyonlarından korunabilir. Ancak karnabahar kürü kullanırken C vitamini takviyesi de yapılmalıdır.

Karnabaharın hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır: Karnabaharın içeriğinde az miktarda ferulik asit vardır. Bu oldukça çok yönlü bir maddedir. Özellikle kansere karşı koruyucu etkisi, antialerjik ve antiviral etkisi fazladır. Bu maddenin az olmasına rağmen, karnabaharda bulunan diğer maddeler bunun işlevini arttırır. Bu madde aynı zamanda metal chelator özelliktedir. Yani ağır metalleri kendine bağlar ve vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca karnabahar guercitrin maddesi içerdiğinden karaciğerde biriken toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar. Karnabaharın koruyucu özelliği bunlarla da bitmez. İçerdiği thiamin sayesinde, kişileri Alzheimer hastalığına karşı korur. Bunun yanında migrene karşı oldukça etkili bir maddedir.

Karnabahar mide ülserine faydalıdır: İçeriğinde bulunan guercitrin ve theonine maddeleri ülsere karşı etkindir. Bu nedenle mide ülseri yakınması olan kişiler karnabahar tüketmelidir. Bunu karnabahar kürü olarak uygulamaları tavsiye edilir. Kür tuz kullanılmadan, az bitkisel yağla hazırlanmalıdır. Ölçü olarak porsiyona 1 tatlı yağ konması yeterli gelir. Yağla sorununuz olmazsa hiç kullanmayabilirsiniz.

Kronik idrar yolu enfeksiyonlarına karşı karnabahar tüketimi

Bu sorunu olanlar ortalama 250-300 gram gelen karnabaharı, 750 ml suyun içinde 5-6 dakika haşlasın. Bu suyu sabah ve akşam içebilirsiniz. Aç ya da tok karnına içilmesi önemli değildir. Yarısını sabah, kalan kısmını da akşam içmelisiniz. Kürü her gün taze olarak hazırlamalı ve yedi gün süreyle uygulamalısınız. Arada 3 gün mola vererek, yedi gün daha uygulamalısınız. Böylece 21 günlük kürü tamamlamalısınız. Karnabahar faydaları konusunda kürün yararını göreceksiniz. Taze karnabahar kullanmaya da özen göstermelisiniz. Bu şekilde haşlanan karnabaharı ise salata olarak değerlendirebilirsiniz.
" } ] }