{ "title": "Karnabahar Kızartması", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/karnabahar-kizartmasi.jpg", "date": "19.01.2024 21:16:29", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Karnabahar Kızartması: Karnabahar besin değeri olarak yüksek değerlere sahiptir. Aynı zamanda kalori değeri düşük bir sebze türüdür. Karnabahar etli ve tanecikli lahanaya benzeyen bir sebzedir. Sık bir şekilde de tüketilse herhangi bir zararı yoktur Besin deposu olan karnabahar sık bir şekilde de tüketilebilir. Kış ayında tüketilen bir sebzedir. Karnabahar yapısında A, B, C ve E vitamini bulundurur. Zaten bu vitaminler vücut için gerekli olan en önemli vitaminlerdir ve bu vitaminler tek bir sebzeden sağlanmaktadır.

Aynı zamanda kalsiyum, potasyum, demir, fosfor ve magnezyum açısında çok zengin değerlere sahiptir. Karnabahar aynı zamanda kabızlık sorunu yaşayan kişilerin tercih edebileceği bir sebze türüdür. Kabızlığın yanı sıra zekâ gelişimine de büyük katkı sağlar. Diyet yapan bayanların veya sağlığına dikkat eden kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir sebze türüdür. Karnabaharın kızartması yaz ayında çok tüketilmemelidir. Yağ oranı fazla olduğu için vücuda zarar verebilir. Karnabahar kızartması kalori bakımında yüksek değerlere sahiptir. Çünkü yumurta ile yağda kızartılıyor. Bu da kalori değerini yükseltir. Diyet yapan veya sağlığına dikkat eden kişilerin çok tüketmeleri önerilmez. Karnabahar kızartması yapılırken çok kızartıp besin değeri azaltılmamalıdır. Besin değeri yüksek olan sebzeler sağlık açısında daha sağlıklıdır.

Karnabahar kızartması için gerekli malzemeler
Karnabahar kızartması nasıl yapılır?

İlk olarak karnabaharlar tek tek ayrılarak derin bir tencerenin içerisine konulur. Tencerenin içinde bulunan karnabaharları geçecek şekilde su konulur ve tuz eklenerek haşlanır. Karnabahar haşlanmadan kızartması yapılmaz. Haşlanmadan yapıldığı zaman içi kızartmaz ve lezzet vermez. Karnabahar haşlanırken diğer bir yandan derin bir kabın içerisine yumurta un ve süt konularak iyicene karıştırılır. Kaynayan karnabaharların suyu süzülür ve soğuması için biraz bekletilir. Soğuduktan sonra tavanın içerisine yağ konulur ve kızdırılır. Yağ yandıktan sonra hazırlanan karışımın içerisine haşlanan karnabaharlar konularak kızartılır. Çok yanacak şekilde kızartılmamalıdır. Çok yandığı için besin değerini daha çok kaybeder. Bu şekilde bütün karnabaharlar orta ateşte yapılır. Daha sonra hazır hale geldikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt yaparak veya yanına yoğurt konularak isteğe göre servis edilir. Yoğurtlu karnabahar kızartması daha lezzetli olduğu için yoğurtlusu daha çok önerilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }