Karnabahar Köftesi, Hafif ve kalori değeri oldukça düşük olan karnabahar köftesi, özellikle çocukların karnabaharı severek tüketmesine vesile olacak bir lezzettir. Yapılışı oldukça kolay olan karnabahar köftesi ülkemizde özellikle Akdeniz mutfağında oldukça fazla tüketilen hafif bir besin türüdür. Karnabahar pek fazla sevilerek tüketilen bir besin olmamasına rağmen kaşarın enfes lezzetiyle birleşen karışımımız kızartılarak sofraları süsleyen bir lezzet olarak karşımıza çıkan karnabahar köftesi evlerde annelerimizin kolaylıkla yapacağı pratik bir lezzettir.
Karnabahar Köftesi Malzemeleri
2 adet yumurta,
Orta boy karnabaharın yarısı,
4 adet taze soğan,
1 su bardağı galeta un veya kurutulmuş somun ekmek içinin robotta çekilmiş hali,
Yarım demet kadar maydanoz,
İnce ince doğranmış kaşar,
Bir tutam pul biber,
Bir tutam karabiber,
Bir tutam kekik,
Bir çay kaşığı tuz,
Renklendirmek amacıyla yarım çay kaşığı toz kırmızı biber,
İnce kıyılmış kaşar dilimi,
Kızartma için sıvı yağı,
Karnabahar Köftesi Nasıl Yapılır?
Sebze doğrama tahtası üzerine alınan yarım demet maydanoz taze soğan ince ince kıyılarak orta boy bir kâseye alınır. Üzerine yumurtamız kırılarak kurutulmuş somun ekmek içimiz robotta çekilerek ufalanarak karışımın içerisine aktarılır. Yumurtanın yumuşatıcı etkisi ile un düzeyindeki somun ekmek içimiz ve maydanoz ile soğan karıştırılır. Harcımızın üzerine tezgâh üzerinde ufacık hale getirdiğimiz karnabahar bu karışımın üzerine katarak üstüne baharatlardan olan pul biber, karabiber, tuz, kekik ve renklendirmek amacıyla kırmızı toz biberimizi aktardıktan sonra 5-10 dakika kadar karıştırıyoruz. Kıvama tam anlamıyla gelerek baharatların özünü içine çeken karışımımız, elimize alınarak yuvarlak şekildeki top haline getirilir. Bu top haline getirilen köftemiz elimize düzeltilerek arasına kaşar koyulur. Buz dolabının içine yarım saat kadar dinlendirilen karnabahar köftesi kızgın yağda kızartılmaya alınır. 3 dakika kadar kızgın yağ da pişen köfteler akabinde ders düz edilerek her tarafının kızarması sağlanır. Kaşar içinde eriyeceğinden üstü çıtır, içi ise yumuşak bir hal alınca karnabahar köftesi servis tabaklarına dizilir. Üzerine bir tutam maydanoz rendelenerek servis edilir.