{ "title": "Karnabahar Turşusu", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/karnabahar-tursusu.jpg", "date": "20.01.2024 07:15:38", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Karnabahar turşusu, Karnabahar, ülkemizde en çok Orta Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Karnabaharın kendisine has tadı ve kokusu olan bir sebzedir. Yemeklerde özellikle çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık açısından karnabaharın faydaları oldukça fazladır. Karnabahar turpgillerdendir. Beyaz çiçekli bir sebze olup, içerdiği vitaminler ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Karnabahar içerdiği birçok mineral ve vitaminler yardımıyla, her yaşta insanın düzenli olarak tüketilmesinde yarar vardır. Düzenli olarak tüketilen karnabaharın özellikle saç sağlığı açısından oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Karnabaharın içerisinde bulunan vitaminler A vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, çinko, bakır, demir gibi vitaminler bulunmaktadır. Aynı zamanda dökülen saçların yeniden ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Ayrıca karnabahar, bir kalsiyum deposudur. Güçlü sinir uyarılarının iletimi gibi birçok önemli fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi açısından, bizlerin kemik ve diş sağlığımızı korunması adına da son derece önemlidir. Karnabahar, sağlık açısından çok faydalı bir besin kaynağıdır. Saç sağlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendirerek, kemik sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır. Gebelik döneminde de kadınların güvenle tüketebileceği ve çok fayda vereceği bir besindir.

İnsan sağlığına bu denli faydalı olan karnabaharın, salatası, yemeği, kızartması olduğu gibi uzun ömürlü olması açısından ve lezzet açısından da turşularının yapılması mümkündür. Benim hemen hemen her yıl yapmış olduğum karnabahar turşusunun lezzeti tartışılmaz çok güzeldir. Arkadaşlarımın ve ailemin çok sevdiği ve beğenerek tükettikleri, karnabahar turşusunu sizlerle de paylaşmak isterim. Yemeklerinizin yanına koyabileceğiniz çok şık ve lezzetli bir tat olmaktadır.

Karnabahar turşusu için gerekli olan malzemeler
Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır?

İlk yapılacak olan işlemimiz, karnabaharları tek tek ayırmamız olacaktır. Ayıklanan karnabaharlar bir kenarda dururken, turşumuzun suyunu hazırlayalım. Derin bir kaba tuz ve suyu ekleyelim. Ardından tuz eriyene kadar karıştıralım. 7-8 adet olan nohutlarımızı kavanozun dibine yerleştirelim. Sonra karnabaharlarımızı cam kavanoza boşaltalım. Ağzına kadar doldurduğumuz karnabaharların üzerine önce sirkeyi, sonra limon tuzumuzu ekleyerek ve ardından ezdiğimiz sarımsakları da ekleyerek tuzlu suyumuzu ağzı dolana kadar dolduralım. İşlemimiz bittikten sonra bir gece boyunca, ağzı açık bir şekilde bırakalım. Ertesi sabah turşumuzun suyu eksildiği ise tekrar su ekleyerek, ağzını kapatalım. Karanlık ve serin bir yerde muhafaza ederek 20-25 gün sonunda ise karnabahar turşunuz hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }