{ "title": "Karnıbahar Turşusu", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/Karnibahar-Tursusu-75.jpg", "date": "20.01.2024 07:24:41", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Karnabahar turşusu, toplum olarak her yemeğin yanında turşu yiyen ve çok seven insanlarız. Yaz kış demeden her mevsim çok tüketilen turşu bol çeşitleriyle iştah açma özelliğine sahiptir. Turşu denilince akla ilk gelen çeşitleriyle sirkeli, limonlu, yaz aylarında bol yapılan turşular kış aylarına hazırlanarak kurulur. Bunu her mutfak hanımı genelde yapmaktadır, evinizde kendi kuracağınız turşularla istediğiniz malzemeler kullanılarak yapılması mümkündür. Sağlık açısından yararlı olan turşunun ölçüsünü kaçırmamak kaydıyla çok tüketmeden yenmesi fayda sağlamaktadır. Ev hanımlarının yapmış olduğu turşu çeşitleri arasında olan karnabahar turşusunu yemeye doyamayacağınız bir lezzetle az tüketmek neredeyse imkânsız denilebilir. Hemen her yemeklerin yanına yenilen turşular görselliğiyle iştah kabartmaya yeterlidir. Yaz aylarında kurulan karnabahar turşusu kışın yemek masalarını süsler.

Karnabahar turpgiller grubundandır, sağlık açısından karaciğere inanılmaz faydası vardır. Vitamin açısından C- K gibi içinde bulunan vitaminlerin dışında kalsiyum, bakır ve magnezyum içermektedir. Karnabaharla yapılan sadece turşu değil yemek, salata, kızartma gibi bol çeşit türü yapılabilir. Gebelik döneminde anne adaylarının bol karnabahar tüketmesi gereken ayrıca çok fayda görebileceği gıdalardan biridir. Şifa kaynağı olan karnabaharı her yaş grubu tüketebilir. Sağlık bakımından yararlı olan karnabaharın her türü yemeği, turşusu gibi birçok çeşitleri kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Karnabahar turşusu için gerekli malzemeler
Karnabahar turşusu nasıl yapılır?

Karnabaharlar güzelce yıkanır ve küçük parçalara ayrılır, ayrılan cam kavanoza az bir miktar karnabahar konur. Üzerine sarımsaklar, havuç ve kara lahana yaprakları nohut eklenerek suyu hazırlanır. Geniş bir kap içinde su, tuz, limon tuzu ve sirke ilave edilir. Güzelce karıştırılır, karnabahar turşunuzu üzerine hazırlanan sirkeli suyu turşunun üzerine yavaşça dökülür. Böylelikle karnabahar turşunuzu kurmuş olursunuz. Dilerseniz 15 gün bekleyin, dilerseniz turşunuzu kışa saklayabilirsiniz. Karnabahar turşusunu yaparken içine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Tercihinize göre kara lahana az miktar kullanmamız karnabahar turşusunun suyunun rengini değiştirerek şalgam suyuna dönüşen renk ve tadı nedeniyle kullanılmıştır. Kişiler istemezlerse sade turşularını kurabilirler. Her yemeğin yanına bol karnabahar turşunuzu hem misafirlerinize hem kendinize servis yapabilirsiniz.
" } ] }