{ "title": "Mor Karnabahar", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/mor-karnabahar.jpg", "date": "20.01.2024 15:32:16", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Mor Karnabahar, mükemmel bir görünüşe sahip olan rengini kırmızı lahana ve kırmızı şarapta da bulunan tiochyanins adı verilen antioksidan maddeden almaktadır. Bazı kişiler mor karnabaharın yapay renklendiriciler ve hormonlar kullanılarak renklendirildiği ve dolayısıyla kanserojen madde içerdiğini düşünerek bu harika sebzeyi bu tüketmek istemeyebilirler. Ancak mor karnabaharın rengi kesinlikle doğaldır ve bu muhteşem renge sahip olan sebzenin beyaz karnabahara göre sağlığa daha çok faydası bulunmaktadır.

Beyaz karnabaharla aynı şekilde pişirilen mor karnabaharın tadı daha çok lahanayı andırır. Salatalarda, yemeklerde, kızartmalarda, turşularda, garnitürlerde ve servis tabaklarını süslemek amacıyla da kullanılabilen mor karnabaharın çiğ ve taze olarak tüketilmesi çok daha faydalıdır. Mor karnabahar oldukça kolay yetişir ve mükemmel bir mineral kaynağıdır.

Aynı zamanda bir brokoli çeşidi olan mor karnabahar pişirildiğinde, rengi yeşil renge dönüşür. Mor karnabaharın içerisinde yüksek miktarda antioksidan ve sülfür bileşikleri vardır ve bu nedenle vücudumuzun kansere karşı korunmasına oldukça faydalıdır.
Mor karnabahar genellikle Akdeniz Bölgesin'de yetişir ve büyüklüğü 20-50 cm arasında ağırlıkları ise yarım kilogram ve 2 kilogram arasında değişebilir. A, B, C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan mor karnabaharı haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları hariç yılın diğer aylarında bulmak mümkündür.
" } ] }