{ "title": "Sodalı Karnabahar Kızartması", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/sodali-karnabahar-kizartmasi.jpg", "date": "21.01.2024 03:27:34", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Sodalı karnabahar kızartması, Yapılması oldukça kolay olan sodalı karnabahar kızartması, lezzet açısından da tavsiye edilecek yemekler arasındadır. Bu kızartmanın üzerine yapılacak olan yoğurtlu ve salçalı sos ile mükemmel sunum elde edilecek. Bu yemek garnitür ve ara sıcak olarak tüketilirken; sağlık açısından oldukça faydalıdır. Çocuklar tarafından sevilmesini sağlamak için karnabaharın bu şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Değişik bir tarif olan karnabahar tarifini sizlerle paylaşmadan önce gerekli olan malzemeleri kısaca belirtelim.

Sodalı Karnabahar Kızartması Malzemeleri
Sodalı Karnabahar Kızartması Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak karnabaharın yaprak kısımlarını keserek; dilimler halinde parçalanması sağlayalım. Dilimler halinde bulunan karnabaharın içerisine limonu sıkıp, üzerine su koyup iki dakika limonlu suda bekletelim. Ayırdığımız karnabaharların limonlu suyunu süzüp, bol su ile yıkayarak süzelim. Bu işlemin sonrasında tencerenin içerisine suyu ilave edip ateşi yakarak kaynamasını bekleyelim. Kaynayan suyun içerisine tuzu ilave edip, içerisine dilimleri ayırdığımız karnabahara ilave edip haşlanması için bekleyelim. Karnabaharlar haşlandığı zaman kontrol ederek pişmiş ise ocağın altını kapatıp tencerenin içerisinde beş dakika kadar sıcak suda bekletelim. Daha sonra karnabaharları süzgeç yardımıyla süzüp; fazla suyundan arındıralım.

Başka bir kabın içerisine yumurtanın sarısını alıp, beyazını ise başka bir kaba koyalım. Geniş bir kabın içerisinde yumurtanın beyazını çırparak köpük olana kadar çırpmaya devam edelim. Yumurta akı köpük kıvamına geldiği zaman bir kenarda bekletelim. Diğer kabın içerisindeki yumurta sarısının içerisine maden suyu ve tuzu ekleyip; çarpma işlemine devam edelim. Bu karışımın içerisine unu ilave ederek macun kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edelim. Sonra bu karışımın içerisine başka bir kabın içerisinde hazırladığımız yumurtanın beyazını ilave ederek; yavaş yavaş karıştırma işlemine devam edelim. İçerisinde topaklanma kalmayana kadar karıştırdığımız yumurtalı harcın içerisine hazırladığımız karnabahardan batırıp, başka bir tabakta bekletelim. Başka bir tarafta da kızartma tavasının içerisine sıvı yağ ilave edip; altını yalım. Tavada bulunan yağ iyice ısındığı zaman karnabaharları atıp arkalı önlü kırmızı bir şekilde kızarana kadar kızartalım. Karnabaharların bütün yüzünü kızarttıktan sonra servis tabağına almadan önce başka bir kabın içerisine kâğıt peçetelerden koyarak; aldığımız karnabaharların yağının fazlasının alınmasını sağlayalım.

Şimdi ise yoğurdun içerisine iki diş sarımsağı ezerek güzel şekilde karıştıralım. Karıştırarak hazırladığımız yoğurdun içerisine bir tutam tuz ilave ederek, başka bir servis tabağına koyup, kızarttığımız sodalı karnabahar tabağının yanına koyalım. Diğer bir tarafta küçük bir tavanın içerisine bir miktar sıvı yağ ilave edip, içerisine domates salçasını koyup, su ile biraz inceltelim. Akışkan bir kıvama geldiği zaman salça sosu kaynayınca, sosun altının kapatıp, güzel bir servis tabağına koyalım. Sodalı karnabahar kızartması servise hazırdır.

Afiyet olsun.

" } ] }