{ "title": "Yeşil Karnabahar", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/Yesil-Karnabahar-77.JPG", "date": "19.01.2024 12:43:10", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Yeşil Karnabahar, lahana türü familyasına mensup yeşil renkli olup yumru yapıdaki bitkidir. Haşlama usulüyle yemeği hazırlanan sebzeler içerisindedir. Yeşil karnabahar, yüksek derecede lif ve çeşitli vitaminler içeren besin kaynağıdır. Görünümü tanecikli minyatür ağaç şeklini anımsatmaktadır. Yaprakları lahana yaprağı gibi geniş yeşil yapraktır. Çiçekleri sarımtırak ve beyaz renktedir. Yeşil karnabahar, kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Kışlık, mart ve gözlük turfanda karnabahar türleri mevcuttur. Ayrıca, yeşil renginin dışında kırık beyaz renkli karnabahar da vardır. Asıl olarak lahananın saplarının kısalıp etli bir şeklinde dolgun haliyle lahanadan türemiş bir sebzedir.

Tohumla üretilen yeşil karnabaharın anayurdu Doğu Akdeniz'dir. Dünya genelinde yoğunlukla yetiştirilen bu sebze dayanıklılık yönünden de raf ömrü uzundur. Rengini birçok koyu yeşil sebzede olduğu gibi antosiyanin maddeleri sayesinde almaktadır. Yeşil karnabaharın birçok türü mevcuttur. Piramit Yeşil Karnabahar, Yeşil Tanrıça, Alverda ve Vorda isimli türleri bulunmaktadır. Şifa kaynağı olan bu sebze insan sağlığına yüksek derecede fayda sağlamaktadır. Kış sebzelerinin önemli vitamin depolayıcı olan yeşil karnabahar çorbası ve çeşitli yemek türleri ile sağlık bakımından oldukça faydalı bir gıdadır. Birçok isimle de anılan yeşil karnabahar sebzesinin çiğ tüketimi, salatası, haşlaması, yumurta ile kızartılması, fırında ve sulu olarak pişirilmesi ve sade olarak yağda kızartması yapılmaktadır.

Yeşil karnabahar faydaları nelerdir?

Vücudun istediği vitaminlerin birçoğunu karşılamaktadır. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından içerik olarak zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde silisyum, demir, sülfür ve klor barındırmaktadır. C vitamini bakımından diğer karnabahar türlerine göre daha zengindir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenler için ideal bir sebze türüdür. Buharda pişirilmesi ve haşlama metoduyla pişirilmesi diyet yapanlar için vazgeçilmez bir seçenektir. Bu şekilde pişirilmesi ile bütün vitaminlerini kaybetmeden vücuda alınmasını sağlamaktadır. İdrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu görevi üstlenir.

Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Vücut dolaşımındaki rahatsız edici gazların dışarı atılmasını sağlar. Karaciğeri yağlardan arındırır. Şeker hastalığı olan insanların rahatlıkla tüketebileceği faydalı bir sebzedir. Yeşil renkli bitkiler arasında olması önem teşkil etmektedir. Vücudun folik asit miktarını düzenler. Kalp rahatsızlıklarına karşı oldukça yararlıdır. Obeziteye karşı savaş verir. Yeşil karnabaharın yüksek oranda lif ve su içermesi sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığı önleyerek kabızlığı giderir. Kolon kanserine yakalanma riskini azaltarak karındaki şişlik oluşumlarını giderir. Beyin gelişimini olumlu yönde etkileyerek zekâ düzeyinde artışlara ortam hazırlar. Unutkanlığa karşı güçlü bir sebzedir. Eklem ağrılarını iyileştirir. Kemik gelişimine katkıda bulunarak romatizmaya karşı koruma görevi yapar. Yeşil karnabaharın içeriğindeki antioksidan özelliği ile daha da faydalı olabilmesi için yapraklarıyla birlikte haşlama yapılıp tüketilmesi şifa sağlayacaktır.
" } ] }