{ "title": "Yumurtalı Karnabahar Yemeği", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/yumurtali-karnabahar-yemegi(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:49:41", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Yumurtalı karnabahar yemeği, genellikle karnabaharlar kızartılarak yapılır. Karnabaharın çok yağ çekmemesi için fırında da yapılabilir.

Karnabahar, vatanı doğu Akdeniz bölgesi olan turpgiller familyasına ait sebzedir. Türkiye'de güzlük turfan karnabaharı, kışlık karnabaharı ve mart karnabaharı olarak toplamda 3 çeşidi bulunmaktadır. Karnabaharın yaprakları koyu yeşil sebzesi ise beyaz renktedir. İçerisinde bulunan A, B6, B12, C ve vitaminleri bulunur. Ayrıca kalsiyum, magnezyum ve demir bakımından oldukça zengindir. Yemek yapımında en çok tercih edilen sebzeler arasında yer alır. Çeşitli şekillerde pişirilen karnabaharı yumurtalı olarak da seveceksiniz. Birlikte bu lezzetli tarifi hazırlamaya başlayabiliriz. Merak etmeyin oldukça kolay bir yapılışı var.

Yumurtalı karnabahar yemeği için malzemeler
Kızartmak için
Sosu için
Yumurtalı karnabahar yemeği nasıl yapılır?

Karnabaharlar 3 veya 4 dal şeklinde parçalara ayrılır. Yıkandıktan sonra karnabaharlar, daha önceden bir tutam toz şeker atılıp kaynatılmış su dolu tencere içerisine ilave edilir. Şeker kullanılmasının amacı, karnabaharın kaynarken çıkardığı kötü kokuyu önlemek içindir. Bazıları bunun için sütte kullanır. Ama şeker daha pratik oluyor. Karnabaharlar yaklaşık 10-15 dakika haşlandıktan sonra tencereden alınır ve suyu süzülür. Süzgeçten geçirilen karnabaharlar soğuk su ile durulanır. Bir kabın içerisinde önce tuz ilave edilerek yumurtalar iyice çırpılır. Daha sonra kabın içine yarım çay bardağı su, limon suyu ve beyaz un eklenerek iyice karıştırılır. Karnabaharların kızartıldıktan sonra daha çıtır çıtır olması istenirse beyaz un yerine galeta unu da kullanılabilir. Hazırlanan karışımın koyu olması çok önemlidir. Bir diğer yandan kızartma tavasına sıvı yağ eklenir ve ısınmaya bırakılır. Karnabaharlar karışıma iyice bulanır ve yağ istenilen kızgınlığa geldiğinde kızartılır. Kızartılan karnabaharlar yağlarını salmaları için ayrı bir yerde bekletilir. Üzerine kullanılacak sos için ise bir kabın içerisine sarımsaklar rendelenir. Tuz ve yoğurt ile karıştırılır. Karnabaharlar soğumadan servis tabağına alınır. Üzerine sosu dökülerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }