{ "title": "Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği", "image": "https://www.karnabahar.gen.tr/images/zeytinyagli-karnabahar-yemegi.jpg", "date": "21.01.2024 14:02:04", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği: Karnabahar insan sağlığı için çok önemli bir sebzedir. O yüzden karnabahar kış aylarının vazgeçilmez sebzesidir. Karnabahar kalori bakımında düşük olduğu için diyet yapan veya sağlığına dikkat eden kişilerin tüketebileceği bir sebzedir. Karnabaharın birçok yemek çeşidi vardır. Karnabahar kızartması, salatası, haşlaması, mezesi, pilavı veya karnabaharla yapılan ana yemekler gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Karnabaharın yapıldığı yemek türüne göre kalori değerleri de değişir. Karnabahar kızartması ile karnabahar haşlamasının besin değeri ve kalorisi aynı değerde olmaz. Karnabahar haşlaması besin değeri olarak daha yüksektir. Çünkü herhangi bir malzeme eklenmiyor.

Karnabahar yemekleri yapılırken zeytinyağı kullanımına dikkat edilmelidir. Zeytinyağı insan sağlığına daha yararlı olduğu için zeytinyağı daha çok tüketilmelidir. Zeytinyağı aynı zamanda yemeklerin daha hafif olmasını sağlar. Kalp hastaları veya tansiyon hastaları yağı daha az tüketmelidirler. Zeytinyağı ile yapıldığı zaman daha hafif olduğu için kalp hastaları veya tansiyonu olan kişiler daha rahat bir şekilde tüketebilirler. Kalori bakımında da diğer karnabahar yemeklerinde düşük değerlere sahiptir. Yapımı oldukça kolay olduğu için yemek davetlerinde veya akşam yemeklerinde tercih edilir.

Zeytinyağlı karnabahar yemeği için gerekli olan malzemeler
Zeytinyağlı karnabahar yemeği nasıl yapılır?

İlk olarak karnabaharlar tek tek ayrılır. Onun ardından soğan soyulur ve ince ince doğranır. Havuçlar da soyulup ince ince doğrandıktan sonra sarımsaklar soyulup rendelenir. En sonra olarak da domateslerin kabuğu soyularak küçük küçük doğranır. Sonra derin bir tencerenin içerisine zeytinyağı konularak kızdırılır. Kızan yağın içerisine soğan, havuçlar ve sarımsaklar eklenerek havuçların rengi sarı rengini alana kadar orta ateşte kızartılır. Daha sonra üzerine tek tek ayrılmış karnabaharlar eklenir 5-6 dakika öyle kızartıldıktan sonra üzerine domatesler dökülür.

Tencerenin içerisine tuz ve su konulduktan sonra lokum kıvamını alana kadar pişirilir. Piştikten sonra kapağı hiç açılmadan bir gün bekletilir ve öyle servis edilir. Zeytinyağlı karnabahar yemeğinin püf noktalarında biri bir gün boyunca tencerenin kapağı açılmadan bekletilmesidir. Bir gün sonra isteğe göre servis edilir.

Afiyet Olsun.

" } ] }