Fırında salçalı karnabahar, kendine özgü tat ve kokuya sahip olan karnabahar mutfaklarda çok sık tercih edilen bir sebze değildir. Fakat sağlık açısından faydaları göz önünde bulundurulduğunda mutfaklardan eksik edilmemesi gereken bir sebzedir. Turpgiller ailesine ait olan karnabahar, beyaz çiçekli bir kış sebzesidir. Sülfür bakımından zengin olan karnabahar bu özelliğiyle vücutta toksinleri nötralize eder.
Bu etkisi karaciğer sağlığına oldukça faydalıdır. Beraberinde C ve K vitaminleri bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Karnabahar yemek olarak farklı şekillerde hazırlanabilir. Turşu ve salata yapımında da kullanılan sebze, fırında, tencerede pişirilebilir. Yemek haricinde kızartılarak sarımsaklı yoğurt eşliğinde tüketilebilir. Fırında salçalı karnabahar, karnabaharla yapılan yemeklerden sadece biridir. Nasıl yapılıyor, hangi malzemelerden hazırlanıyor hep birlikte hazırlayalım.
Karnabaharlar ayıklanarak çiçeklere bölünür. Kuru soğan soyulduktan sonra ince yemeklik doğranır. Sıvıyağ uygun bir tavaya alınarak ısıtılır. Üzerine doğranan soğanlar eklenip sararana kadar kavrulur.
Soğan kavrulduktan sonra kıyma eklenip kavurma işlemine devam edilir. Kıyma kavrulduktan sonra salça ilave edilir ve salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur. Biberler ufak ufak doğranır. Havuç ince dilimlere bölünür. Kavrulan malzemelere ufak çiçeklerine ayrılan karnabahar, doğranan biberler ve havuç eklenir. Son olarak tuz ve baharatları da eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. 10 dakika kadar pişirildikten sonra malzemeler uygun bir fırın kabına alınır. Üzerine,5 su bardağı sıcak su eklenir. Fırın 200 derecede ısıtılır. Malzemelerin üzeri folyoyla kaplanarak fırına verilir. Yaklaşık yarım saat pişirilerek fırından alınır. Sıcak olacak şekilde sunum yapılır.
Afiyet olsun.