Karnabahar Faydaları

Karnabahar faydaları, karnabahar oldukça yararlı bir kış sebzesidir. Ancak hak ettiği ilgiyi maalesef görememektedir. Zengin içeriğiyle sağlık konusunda çeşitli yararları bulunan bu sebzeyi tanıdığınızda, sofranızdan eksik etmeyeceğinizi düşünüyoruz. Karnabaharın hem kendisi hem de yaprakları yararlıdır. Bu nedenle pişirdiğinizde taze olan yapraklarından da faydalanmalısınız.
Çünkü yaprakları bile kanserden koruyan toplam beş adet etkin madde içeriyor. Bu maddeler ise E vitamini, kaempferol, caffeic asit, rutin ve phytic asittir. Günümüzde herkes kanserden korunmayı sağlamak için neler yapıyor. Bu yüzden elinizin altındaki bu sebzeden yararlanmalısınız. Karnabahar yapraklarında en fazla E vitamini ve caffeic asit bulunur. Ayrıca içeriğinde kataraktı önleyen yedi tane etken madde de vardır. Bununla da kalmıyor, yapraklarda dokuz tane tansiyon düşüren aktif madde vardır. Özellikle trytophan ve alpha linoleic asit çok önemlidir. Bu yüzden karnabaharı doğal tansiyon düşürücü ilaç olarak görebilirsiniz. Yani karnabahar pişirdiğinizde yapraklarını da mutlaka değerlendirin. Karnabahar faydaları konusunda yapılan araştırmalar çocukların ve yetişkinlerin bu sebzeyi tüketmesi konusunda önemli bilgiler vermektedir. Bizde bunları bir araya toplayarak size yardımcı olmak istedik. İşte size karnabahar tüketmeniz için önemli sebepler.

Karnabahar faydaları nelerdir?


Karnabahar suyunu mutlaka değerlendirmelisiniz: Karnabaharın en önemli özelliği içeriğinde toplam 21 adet antioksidan madde bulunmasıdır.
Evde karnabahar pişirirken genellikle göbek kısmı kullanılır, yaprakları atılır. Bahsettiğimiz gibi yaprakları kansere karşı koruyucu maddeler içerir ve bunlar daha çok yapraklarında bulunmaktadır. Eğer karnabahar kullanacaksanız yapraklarını ihmal etmeyin. Karnabaharı haşladığınız zaman suyunu asla atmayın. Az suyla 5-6 dakika haşlayarak, suyunu kür gibi içebilirsiniz. Karnabaharın da yemeğini yapabilirsiniz. Bu durumda yaprakları yemeseniz bile, yararlı tüm maddeler haşlama suyunda olacaktır.

Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar: Karnabahar haşlanırken etrafa kendine has bir koku yayar. Toplumda çoğu kişi bu kokuyu pek sevmez. Bu kokunun kaynağı karnabaharın içeriğinde bulunan kükürtlü maddelerdir. Karnabaharı çiğ tüketirseniz tadının hafif buruk ve acımsı olduğunu görebilirsiniz. Bu içeriğinde bulunan sinigrin maddesinden kaynaklanır. Karnabahar enfeksiyonlardan koruyucu antibakteriyel etkisi bulunan aktif maddelerde içerir. Daha çok kronik idrar yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça faydalı olur. Bunu kür halinde kullananlar idrar yolu enfeksiyonlarından korunabilir. Ancak karnabahar kürü kullanırken C vitamini takviyesi de yapılmalıdır.

Karnabaharın hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır: Karnabaharın içeriğinde az miktarda ferulik asit vardır. Bu oldukça çok yönlü bir maddedir. Özellikle kansere karşı koruyucu etkisi, antialerjik ve antiviral etkisi fazladır. Bu maddenin az olmasına rağmen, karnabaharda bulunan diğer maddeler bunun işlevini arttırır. Bu madde aynı zamanda metal chelator özelliktedir. Yani ağır metalleri kendine bağlar ve vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca karnabahar guercitrin maddesi içerdiğinden karaciğerde biriken toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar. Karnabaharın koruyucu özelliği bunlarla da bitmez. İçerdiği thiamin sayesinde, kişileri Alzheimer hastalığına karşı korur. Bunun yanında migrene karşı oldukça etkili bir maddedir.

Karnabahar mide ülserine faydalıdır: İçeriğinde bulunan guercitrin ve theonine maddeleri ülsere karşı etkindir. Bu nedenle mide ülseri yakınması olan kişiler karnabahar tüketmelidir. Bunu karnabahar kürü olarak uygulamaları tavsiye edilir. Kür tuz kullanılmadan, az bitkisel yağla hazırlanmalıdır. Ölçü olarak porsiyona 1 tatlı yağ konması yeterli gelir. Yağla sorununuz olmazsa hiç kullanmayabilirsiniz.

Kronik idrar yolu enfeksiyonlarına karşı karnabahar tüketimi


Bu sorunu olanlar ortalama 250-300 gram gelen karnabaharı, 750 ml suyun içinde 5-6 dakika haşlasın. Bu suyu sabah ve akşam içebilirsiniz. Aç ya da tok karnına içilmesi önemli değildir. Yarısını sabah, kalan kısmını da akşam içmelisiniz. Kürü her gün taze olarak hazırlamalı ve yedi gün süreyle uygulamalısınız. Arada 3 gün mola vererek, yedi gün daha uygulamalısınız. Böylece 21 günlük kürü tamamlamalısınız. Karnabahar faydaları konusunda kürün yararını göreceksiniz. Taze karnabahar kullanmaya da özen göstermelisiniz. Bu şekilde haşlanan karnabaharı ise salata olarak değerlendirebilirsiniz.
18.01.2024 23:43:49
Karnabahar Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karnabahar Faydaları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Karnabahar Faydaları"
Mide ülseri sorunu için karnabahar tüketilmesinin oldukça faydalı olduğunu duymuştum. Ancak nasıl tüketmem gerektiğini bilmiyorum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.
Melahat . 26.09.2018 15:24:31

Karnabahar Suyunun Faydaları

Karnabahar suyunun faydaları, Karnabahar bir kış mevsimi sebzelerimizdendir. Bugün size karnabaharın ve suyunun faydalarından bahsedeceğim. Karnabaharı ...
Devamını Oku

Karnabahar Gaz Yaparmı

Karnabahar Gaz Yaparmı, kış aylarının değerli sebzeleri arasında yer alan karnabahar mide içerisinde parçalanması sonrasında gaz yapmaktadır. Bu sebzenin ren...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Karnabahar

Fırında Kremalı Karnabahar, Farklı bir lezzet arayanlar için oldukça güzel bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Misafirleriniz içinde yapılabilecek görünü...
Devamını Oku

Patatesli Karnabahar Yemeği

Patatesli karnabahar yemeği, lezzeti ile damaklara enfes bir tat bırakacak olan, içerisindeki malzemeleri ile tam bir vitamin, demir ve kalsiyum deposu ...
Devamını Oku

Mantarlı Karnabahar Yemeği

Mantarlı Karnabahar Yemeği hem lezzet şöleni hem de sağlığa çok yararlıdır. Karnabaharın birçok hastalığa faydası vardır. B, D ve E vitaminini bolca içermekt...
Devamını Oku

Fırında Salçalı Karnabahar

Fırında salçalı karnabahar, kendine özgü tat ve kokuya sahip olan karnabahar mutfaklarda çok sık tercih edilen bir sebze değildir. Fakat sağlık açısında...
Devamını Oku

Karnabahar Çeşitleri

Karnabahar çeşitleri, oldukça fazladır. Çok sevilen bir sebzedir. Karnabaharın yemeği, turşusu, kısırı, salatası ve birçok yemekleri yapılır. Her çeşidi...
Devamını Oku

Mor Karnabahar

Mor Karnabahar, mükemmel bir görünüşe sahip olan rengini kırmızı lahana ve kırmızı şarapta da bulunan tiochyanins adı verilen antioksidan maddeden almaktadır...
Devamını Oku

Çiğ Karnabahar Salatası

Çiğ karnabahar salatası: Salata Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Her türlü yemeğin yanında mutlaka yapmaktayız. Özellikle mevsim salatası hemen hemen her y...
Devamını Oku

Sulu Karnabahar Yemeği

Sulu Karnabahar Yemeği, Karnabahar birçok insanın fazla tüketmediği bir gıda maddesidir. Oysaki içerdiği mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zen...
Devamını Oku

Salçalı Karnabahar Yemeği

Salçalı Karnabahar Yemeği, kış aylarında tercih edilen güzel bir sulu yemektir. Genellikle pişerken çıkan kokusu sebebi ile pek sevilmeyen karnabahar aslında...
Devamını Oku

Tavada Karnabahar

Tavada karnabahar, karnabahar kış aylarının en çok tüketilen vitamin deposu görevini üstlenmiş lezzetli bir sebze çeşididir. Karnabaharı, salatalarda, kızart...
Devamını Oku

Yeşil Karnabahar

Yeşil Karnabahar, lahana türü familyasına mensup yeşil renkli olup yumru yapıdaki bitkidir. Haşlama usulüyle yemeği hazırlanan sebzeler içerisindedir. Yeşil ...
Devamını Oku

Fırında Sebzeli Karnabahar

Fırında sebzeli karnabahar yemeği, fırında karnabahar yemeği oldukça pratik düşük kalorili yemek tariflerinden biridir. Fırın poşeti kullanarak ya da borcam,...
Devamını Oku

Terbiyeli Karnabahar Yemeği

Terbiyeli karnabahar yemeği, Terbiyeli karnabahar yemeği tarifi gayet sağlıklı ve oldukça da doyurucudur. Az bir zahmetle hazırlanan lezzetli ve pratik bir y...
Devamını Oku

Havuçlu Karnabahar Salatası

Havuçlu karnabahar salatası, Karnabaharın ve havucun sağlığa faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Bunun için sofralarda daha sık yer alması gereken bu ...
Devamını Oku

Nohutlu Karnabahar Yemeği

Nohutlu karnabahar yemeği: Sebze yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Karnı bahar da bu sebzelerden bir tanesidir. Daha çok Akdeniz ve Ege böl...
Devamını Oku

Karnabahar Çiçeği

Karnabahar Çiçeği, Turpgiller familyasından gelen, çiçek ve çiçek tablaları yenilen sebzeler grubuna giren karnabahar çiçeği, iki yıllık bir kültür sebzesidi...
Devamını Oku

Karnabahar Kaç Kalori?

Karnabahar kaç kalori, Karnabahar besin değeri olarak yüksek değerlere sahiptir ama kalori değeri olarak düşük değerlere sahiptir. Karnabahar insan sağlığı i...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karnabahar Suyunun Faydaları
Karnabahar Gaz Yaparmı
Fırında Kremalı Karnabahar
Patatesli Karnabahar Yemeği
Mantarlı Karnabahar Yemeği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024