Karnıbahar Turşusu

Karnabahar turşusu, toplum olarak her yemeğin yanında turşu yiyen ve çok seven insanlarız. Yaz kış demeden her mevsim çok tüketilen turşu bol çeşitleriyle iştah açma özelliğine sahiptir. Turşu denilince akla ilk gelen çeşitleriyle sirkeli, limonlu, yaz aylarında bol yapılan turşular kış aylarına hazırlanarak kurulur. Bunu her mutfak hanımı genelde yapmaktadır, evinizde kendi kuracağınız turşularla istediğiniz malzemeler kullanılarak yapılması mümkündür.
Sağlık açısından yararlı olan turşunun ölçüsünü kaçırmamak kaydıyla çok tüketmeden yenmesi fayda sağlamaktadır. Ev hanımlarının yapmış olduğu turşu çeşitleri arasında olan karnabahar turşusunu yemeye doyamayacağınız bir lezzetle az tüketmek neredeyse imkânsız denilebilir. Hemen her yemeklerin yanına yenilen turşular görselliğiyle iştah kabartmaya yeterlidir. Yaz aylarında kurulan karnabahar turşusu kışın yemek masalarını süsler.

Karnabahar turpgiller grubundandır, sağlık açısından karaciğere inanılmaz faydası vardır. Vitamin açısından C- K gibi içinde bulunan vitaminlerin dışında kalsiyum, bakır ve magnezyum içermektedir. Karnabaharla yapılan sadece turşu değil yemek, salata, kızartma gibi bol çeşit türü yapılabilir. Gebelik döneminde anne adaylarının bol karnabahar tüketmesi gereken ayrıca çok fayda görebileceği gıdalardan biridir. Şifa kaynağı olan karnabaharı her yaş grubu tüketebilir. Sağlık bakımından yararlı olan karnabaharın her türü yemeği, turşusu gibi birçok çeşitleri kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Karnabahar turşusu için gerekli malzemeler

  • 5 kg karnabahar
  • 3 baş sarımsak
  • 1 kg havuç
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 su bardağı çiğ nohut
  • 6- 7 yaprak kara lahana
  • 5 kg cam kavanoz
  • 1 litre su
  • 3 su bardağı üzüm sirkesi

Karnabahar turşusu nasıl yapılır?


Karnabaharlar güzelce yıkanır ve küçük parçalara ayrılır, ayrılan cam kavanoza az bir miktar karnabahar konur. Üzerine sarımsaklar, havuç ve kara lahana yaprakları nohut eklenerek suyu hazırlanır. Geniş bir kap içinde su, tuz, limon tuzu ve sirke ilave edilir. Güzelce karıştırılır, karnabahar turşunuzu üzerine hazırlanan sirkeli suyu turşunun üzerine yavaşça dökülür. Böylelikle karnabahar turşunuzu kurmuş olursunuz. Dilerseniz 15 gün bekleyin, dilerseniz turşunuzu kışa saklayabilirsiniz. Karnabahar turşusunu yaparken içine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Tercihinize göre kara lahana az miktar kullanmamız karnabahar turşusunun suyunun rengini değiştirerek şalgam suyuna dönüşen renk ve tadı nedeniyle kullanılmıştır. Kişiler istemezlerse sade turşularını kurabilirler. Her yemeğin yanına bol karnabahar turşunuzu hem misafirlerinize hem kendinize servis yapabilirsiniz.
20.01.2024 07:24:41
Karnıbahar Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karnıbahar Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karnıbahar Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Karnabahar Suyunun Faydaları

Karnabahar suyunun faydaları, Karnabahar bir kış mevsimi sebzelerimizdendir. Bugün size karnabaharın ve suyunun faydalarından bahsedeceğim. Karnabaharı ...
Devamını Oku

Karnabahar Gaz Yaparmı

Karnabahar Gaz Yaparmı, kış aylarının değerli sebzeleri arasında yer alan karnabahar mide içerisinde parçalanması sonrasında gaz yapmaktadır. Bu sebzenin ren...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Karnabahar

Fırında Kremalı Karnabahar, Farklı bir lezzet arayanlar için oldukça güzel bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Misafirleriniz içinde yapılabilecek görünü...
Devamını Oku

Patatesli Karnabahar Yemeği

Patatesli karnabahar yemeği, lezzeti ile damaklara enfes bir tat bırakacak olan, içerisindeki malzemeleri ile tam bir vitamin, demir ve kalsiyum deposu ...
Devamını Oku

Mantarlı Karnabahar Yemeği

Mantarlı Karnabahar Yemeği hem lezzet şöleni hem de sağlığa çok yararlıdır. Karnabaharın birçok hastalığa faydası vardır. B, D ve E vitaminini bolca içermekt...
Devamını Oku

Fırında Salçalı Karnabahar

Fırında salçalı karnabahar, kendine özgü tat ve kokuya sahip olan karnabahar mutfaklarda çok sık tercih edilen bir sebze değildir. Fakat sağlık açısında...
Devamını Oku

Karnabahar Çeşitleri

Karnabahar çeşitleri, oldukça fazladır. Çok sevilen bir sebzedir. Karnabaharın yemeği, turşusu, kısırı, salatası ve birçok yemekleri yapılır. Her çeşidi...
Devamını Oku

Mor Karnabahar

Mor Karnabahar, mükemmel bir görünüşe sahip olan rengini kırmızı lahana ve kırmızı şarapta da bulunan tiochyanins adı verilen antioksidan maddeden almaktadır...
Devamını Oku

Çiğ Karnabahar Salatası

Çiğ karnabahar salatası: Salata Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Her türlü yemeğin yanında mutlaka yapmaktayız. Özellikle mevsim salatası hemen hemen her y...
Devamını Oku

Sulu Karnabahar Yemeği

Sulu Karnabahar Yemeği, Karnabahar birçok insanın fazla tüketmediği bir gıda maddesidir. Oysaki içerdiği mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zen...
Devamını Oku

Salçalı Karnabahar Yemeği

Salçalı Karnabahar Yemeği, kış aylarında tercih edilen güzel bir sulu yemektir. Genellikle pişerken çıkan kokusu sebebi ile pek sevilmeyen karnabahar aslında...
Devamını Oku

Tavada Karnabahar

Tavada karnabahar, karnabahar kış aylarının en çok tüketilen vitamin deposu görevini üstlenmiş lezzetli bir sebze çeşididir. Karnabaharı, salatalarda, kızart...
Devamını Oku

Yeşil Karnabahar

Yeşil Karnabahar, lahana türü familyasına mensup yeşil renkli olup yumru yapıdaki bitkidir. Haşlama usulüyle yemeği hazırlanan sebzeler içerisindedir. Yeşil ...
Devamını Oku

Fırında Sebzeli Karnabahar

Fırında sebzeli karnabahar yemeği, fırında karnabahar yemeği oldukça pratik düşük kalorili yemek tariflerinden biridir. Fırın poşeti kullanarak ya da borcam,...
Devamını Oku

Terbiyeli Karnabahar Yemeği

Terbiyeli karnabahar yemeği, Terbiyeli karnabahar yemeği tarifi gayet sağlıklı ve oldukça da doyurucudur. Az bir zahmetle hazırlanan lezzetli ve pratik bir y...
Devamını Oku

Havuçlu Karnabahar Salatası

Havuçlu karnabahar salatası, Karnabaharın ve havucun sağlığa faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Bunun için sofralarda daha sık yer alması gereken bu ...
Devamını Oku

Nohutlu Karnabahar Yemeği

Nohutlu karnabahar yemeği: Sebze yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Karnı bahar da bu sebzelerden bir tanesidir. Daha çok Akdeniz ve Ege böl...
Devamını Oku

Karnabahar Çiçeği

Karnabahar Çiçeği, Turpgiller familyasından gelen, çiçek ve çiçek tablaları yenilen sebzeler grubuna giren karnabahar çiçeği, iki yıllık bir kültür sebzesidi...
Devamını Oku

Karnabahar Kaç Kalori?

Karnabahar kaç kalori, Karnabahar besin değeri olarak yüksek değerlere sahiptir ama kalori değeri olarak düşük değerlere sahiptir. Karnabahar insan sağlığı i...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karnabahar Suyunun Faydaları
Karnabahar Gaz Yaparmı
Fırında Kremalı Karnabahar
Patatesli Karnabahar Yemeği
Mantarlı Karnabahar Yemeği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024