Yeşil Karnabahar

Yeşil Karnabahar, lahana türü familyasına mensup yeşil renkli olup yumru yapıdaki bitkidir. Haşlama usulüyle yemeği hazırlanan sebzeler içerisindedir. Yeşil karnabahar, yüksek derecede lif ve çeşitli vitaminler içeren besin kaynağıdır. Görünümü tanecikli minyatür ağaç şeklini anımsatmaktadır. Yaprakları lahana yaprağı gibi geniş yeşil yapraktır.
Çiçekleri sarımtırak ve beyaz renktedir. Yeşil karnabahar, kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Kışlık, mart ve gözlük turfanda karnabahar türleri mevcuttur. Ayrıca, yeşil renginin dışında kırık beyaz renkli karnabahar da vardır. Asıl olarak lahananın saplarının kısalıp etli bir şeklinde dolgun haliyle lahanadan türemiş bir sebzedir.

Tohumla üretilen yeşil karnabaharın anayurdu Doğu Akdeniz'dir. Dünya genelinde yoğunlukla yetiştirilen bu sebze dayanıklılık yönünden de raf ömrü uzundur. Rengini birçok koyu yeşil sebzede olduğu gibi antosiyanin maddeleri sayesinde almaktadır. Yeşil karnabaharın birçok türü mevcuttur. Piramit Yeşil Karnabahar, Yeşil Tanrıça, Alverda ve Vorda isimli türleri bulunmaktadır. Şifa kaynağı olan bu sebze insan sağlığına yüksek derecede fayda sağlamaktadır. Kış sebzelerinin önemli vitamin depolayıcı olan yeşil karnabahar çorbası ve çeşitli yemek türleri ile sağlık bakımından oldukça faydalı bir gıdadır. Birçok isimle de anılan yeşil karnabahar sebzesinin çiğ tüketimi, salatası, haşlaması, yumurta ile kızartılması, fırında ve sulu olarak pişirilmesi ve sade olarak yağda kızartması yapılmaktadır.

Yeşil karnabahar faydaları nelerdir?


Vücudun istediği vitaminlerin birçoğunu karşılamaktadır. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından içerik olarak zengin bir sebzedir. Ayrıca içeriğinde silisyum, demir, sülfür ve klor barındırmaktadır. C vitamini bakımından diğer karnabahar türlerine göre daha zengindir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenler için ideal bir sebze türüdür. Buharda pişirilmesi ve haşlama metoduyla pişirilmesi diyet yapanlar için vazgeçilmez bir seçenektir. Bu şekilde pişirilmesi ile bütün vitaminlerini kaybetmeden vücuda alınmasını sağlamaktadır. İdrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu görevi üstlenir.

Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Vücut dolaşımındaki rahatsız edici gazların dışarı atılmasını sağlar. Karaciğeri yağlardan arındırır. Şeker hastalığı olan insanların rahatlıkla tüketebileceği faydalı bir sebzedir. Yeşil renkli bitkiler arasında olması önem teşkil etmektedir. Vücudun folik asit miktarını düzenler. Kalp rahatsızlıklarına karşı oldukça yararlıdır. Obeziteye karşı savaş verir. Yeşil karnabaharın yüksek oranda lif ve su içermesi sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığı önleyerek kabızlığı giderir. Kolon kanserine yakalanma riskini azaltarak karındaki şişlik oluşumlarını giderir. Beyin gelişimini olumlu yönde etkileyerek zekâ düzeyinde artışlara ortam hazırlar. Unutkanlığa karşı güçlü bir sebzedir. Eklem ağrılarını iyileştirir. Kemik gelişimine katkıda bulunarak romatizmaya karşı koruma görevi yapar. Yeşil karnabaharın içeriğindeki antioksidan özelliği ile daha da faydalı olabilmesi için yapraklarıyla birlikte haşlama yapılıp tüketilmesi şifa sağlayacaktır.
19.01.2024 12:43:10
Yeşil Karnabahar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yeşil Karnabahar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yeşil Karnabahar"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Karnabahar Suyunun Faydaları

Karnabahar suyunun faydaları, Karnabahar bir kış mevsimi sebzelerimizdendir. Bugün size karnabaharın ve suyunun faydalarından bahsedeceğim. Karnabaharı ...
Devamını Oku

Karnabahar Gaz Yaparmı

Karnabahar Gaz Yaparmı, kış aylarının değerli sebzeleri arasında yer alan karnabahar mide içerisinde parçalanması sonrasında gaz yapmaktadır. Bu sebzenin ren...
Devamını Oku

Fırında Kremalı Karnabahar

Fırında Kremalı Karnabahar, Farklı bir lezzet arayanlar için oldukça güzel bir tarif olduğunu söyleyebilirim. Misafirleriniz içinde yapılabilecek görünü...
Devamını Oku

Patatesli Karnabahar Yemeği

Patatesli karnabahar yemeği, lezzeti ile damaklara enfes bir tat bırakacak olan, içerisindeki malzemeleri ile tam bir vitamin, demir ve kalsiyum deposu ...
Devamını Oku

Mantarlı Karnabahar Yemeği

Mantarlı Karnabahar Yemeği hem lezzet şöleni hem de sağlığa çok yararlıdır. Karnabaharın birçok hastalığa faydası vardır. B, D ve E vitaminini bolca içermekt...
Devamını Oku

Fırında Salçalı Karnabahar

Fırında salçalı karnabahar, kendine özgü tat ve kokuya sahip olan karnabahar mutfaklarda çok sık tercih edilen bir sebze değildir. Fakat sağlık açısında...
Devamını Oku

Karnabahar Çeşitleri

Karnabahar çeşitleri, oldukça fazladır. Çok sevilen bir sebzedir. Karnabaharın yemeği, turşusu, kısırı, salatası ve birçok yemekleri yapılır. Her çeşidi...
Devamını Oku

Mor Karnabahar

Mor Karnabahar, mükemmel bir görünüşe sahip olan rengini kırmızı lahana ve kırmızı şarapta da bulunan tiochyanins adı verilen antioksidan maddeden almaktadır...
Devamını Oku

Çiğ Karnabahar Salatası

Çiğ karnabahar salatası: Salata Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Her türlü yemeğin yanında mutlaka yapmaktayız. Özellikle mevsim salatası hemen hemen her y...
Devamını Oku

Sulu Karnabahar Yemeği

Sulu Karnabahar Yemeği, Karnabahar birçok insanın fazla tüketmediği bir gıda maddesidir. Oysaki içerdiği mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zen...
Devamını Oku

Salçalı Karnabahar Yemeği

Salçalı Karnabahar Yemeği, kış aylarında tercih edilen güzel bir sulu yemektir. Genellikle pişerken çıkan kokusu sebebi ile pek sevilmeyen karnabahar aslında...
Devamını Oku

Tavada Karnabahar

Tavada karnabahar, karnabahar kış aylarının en çok tüketilen vitamin deposu görevini üstlenmiş lezzetli bir sebze çeşididir. Karnabaharı, salatalarda, kızart...
Devamını Oku

Fırında Sebzeli Karnabahar

Fırında sebzeli karnabahar yemeği, fırında karnabahar yemeği oldukça pratik düşük kalorili yemek tariflerinden biridir. Fırın poşeti kullanarak ya da borcam,...
Devamını Oku

Terbiyeli Karnabahar Yemeği

Terbiyeli karnabahar yemeği, Terbiyeli karnabahar yemeği tarifi gayet sağlıklı ve oldukça da doyurucudur. Az bir zahmetle hazırlanan lezzetli ve pratik bir y...
Devamını Oku

Havuçlu Karnabahar Salatası

Havuçlu karnabahar salatası, Karnabaharın ve havucun sağlığa faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Bunun için sofralarda daha sık yer alması gereken bu ...
Devamını Oku

Nohutlu Karnabahar Yemeği

Nohutlu karnabahar yemeği: Sebze yemekleri Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Karnı bahar da bu sebzelerden bir tanesidir. Daha çok Akdeniz ve Ege böl...
Devamını Oku

Karnabahar Çiçeği

Karnabahar Çiçeği, Turpgiller familyasından gelen, çiçek ve çiçek tablaları yenilen sebzeler grubuna giren karnabahar çiçeği, iki yıllık bir kültür sebzesidi...
Devamını Oku

Karnabahar Kaç Kalori?

Karnabahar kaç kalori, Karnabahar besin değeri olarak yüksek değerlere sahiptir ama kalori değeri olarak düşük değerlere sahiptir. Karnabahar insan sağlığı i...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği

Zeytinyağlı Karnabahar Yemeği: Karnabahar insan sağlığı için çok önemli bir sebzedir. O yüzden karnabahar kış aylarının vazgeçilmez sebzesidir. Karnabahar ka...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karnabahar Suyunun Faydaları
Karnabahar Gaz Yaparmı
Fırında Kremalı Karnabahar
Patatesli Karnabahar Yemeği
Mantarlı Karnabahar Yemeği
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024