Karnabahar Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Karnabahar Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar Kızartması:

Karnabahar, yüksek besin değerlerine sahip, kalorisi düşük olan bir sebzedir. Etli ve tanecikli yapısı ile lahana ailesine benzer. Karnabahar, sık tüketilse bile sağlık açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Besin deposu olan karnabahar, özellikle kış aylarında tüketilen bir sebzedir. Karnabahar, A, B, C ve E vitaminleri açısından zengindir ve bu vitaminler vücut için gerekli olan en önemli vitaminler arasında yer alır.

Ayrıca, karnabahar kalsiyum, potasyum, demir, fosfor ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir. Kabızlık sorunu yaşayan bireyler için ideal bir sebzedir. Kabızlığın yanı sıra zekâ gelişimine de katkı sağlar. Diyet yapan bireyler veya sağlığına dikkat eden kişiler için rahatlıkla tüketilebilecek bir sebzedir. Ancak, karnabahar kızartması yaz aylarında çok sık tüketilmemelidir. Yağ oranı yüksek olduğu için vücuda zarar verebilir. Karnabahar kızartması kalori bakımından da yüksektir, çünkü yumurta ile yağda kızartılır, bu da kalori değerini artırır. Diyet yapan veya sağlığına dikkat eden kişilerin aşırı tüketmeleri önerilmez. Karnabahar kızartması yapılırken çok kızartmamalı ve besin değerini kaybetmemelidir.

Karnabahar Kızartması için Gerekli Malzemeler

  • Orta boy karnabahar
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sıvı yağ

Karnabahar Kızartması Nasıl Yapılır?

İlk olarak karnabaharlar tek tek ayrılarak derin bir tencereye konulur. Tencereye karnabaharları geçecek şekilde su eklenir ve tuz ilave edilerek haşlanır. Karnabahar haşlanmadan kızartma yapılmaz. Haşlanmadan yapılan karnabaharın içi kızarmaz ve lezzetli olmaz. Karnabahar haşlanırken, derin bir kabın içerisine yumurta, un ve süt konularak iyice karıştırılır. Haşlanan karnabaharların suyu süzülür ve soğuması için biraz bekletilir. Soğuduktan sonra tavaya yağ konulur ve kızdırılır. Yağ kızdıktan sonra hazırlanan karışımın içerisine haşlanan karnabaharlar konularak kızartılır. Karnabaharlar çok yanacak şekilde kızartılmamalıdır. Çok yanarsa besin değerini kaybeder. Bu şekilde tüm karnabaharlar orta ateşte yapılır. Daha sonra hazır hale geldikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt yaparak veya yanına yoğurt koyarak isteğe göre servis edilir. Yoğurtlu karnabahar kızartması daha lezzetli olduğu için yoğurtlu şekilde daha çok önerilir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni