Beşamel Soslu Karnabahar Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Beşamel Soslu Karnabahar Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar, kendine has tadıyla bilinen sağlıklı sebzelerden biridir. Yemeklerde ve diyetlerde yaygın bir şekilde kullanılan karnabahardan farklı yemek çeşitleri hazırlanabilir. Tadından çok faydalarıyla ön plana çıkan bir sebzedir.

Turpgiller familyasına ait olan karnabahar, beyaz çiçekli bir sebzedir ve içerisinde bulunan sülfür bileşeni vücutta toksinleri bloke ederek karaciğer sağlığını korur. C, K vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan karnabahar, folat, niasin, riboflavin, tiamin, kalsiyum, magnezyum, bakır gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir.

Karnabaharın Faydaları

Karnabahar kalp sağlığını korur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kolesterolü düşürür, gebelik dönemi için anne adayı ve anne karnındaki bebek için vitamin kaynağıdır. Vücutta açık yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Kemikleri güçlendirir, kanser riskini azaltır, kilo vermeye yardımcı olur, saç ve cilt sağlığı için faydalıdır.

Farklı yemekler yapılarak sofraları süsleyen karnabahar, kızartılarak, fırınlanarak, haşlanarak ve çiğ olarak salatalar için hazırlanabilir. Beşamel soslu karnabahar, akşam yemekleri için ana yemek olabilir. Beşamel sos, yemeklere ayrı bir tat katar ve karnabahara da çok yakışan bir sostur. Birçok fırın yemeğinde beşamel sos kullanılabilir.

Beşamel Soslu Karnabahar İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane orta boy karnabahar
  • 4 çorba kaşığı süt
  • Tuz

Beşamel Sos İçin

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Karabiber ve tuz
  • Üzeri için kaşar rendesi
  • Kırmızı pul biber, karabiber
  • 1 kahve kaşığı tereyağı

Beşamel Soslu Karnabahar Nasıl Yapılır?

Beşamel soslu karnabahar yemeği için kullanılacak karnabahar çiçeklerine ayrılır. Ardından bol su ile yıkanır. Derin bir tencerenin içine su doldurularak ocağa alınır. Su kaynadıktan sonra yıkanan karnabaharlar kaynar suya atılır. Üzerine tuz ve süt ilave edilerek yaklaşık 20 dakika karnabaharlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. İstenilen kıvama ulaşan karnabaharlar ocaktan alınarak süzülür. Karnabahar haşlanırken kullanılan süt, karnabaharın hem beyazlığını korumasını sağlar hem de karnabahar nedeniyle oluşabilecek kötü kokuyu engeller.

Beşamel sos için, ufak bir tencerenin içine tereyağı eklenerek eritilir. Eriyen yağın üzerine un ilave edilip iki dakika unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Kavrulan unun üzerine süt yavaş yavaş eklenir. Bir taraftan da unun topaklanmaması için hiç bırakmadan karıştırılır. Beşamel sos pişip koyulaşıncaya kadar altı kısık ocakta 3 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan önce karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenip karıştırılır.

Haşlanan ve süzülen karnabaharlar uygun bir fırın kabına dizilir. Üzerlerine eşit şekilde hazırlanan beşamel sos gezdirilir. Daha sonra rendelenmiş kaşar peyniri yemeğin üzerine serpiştirilir. Son olarak yemeğin üzerine tereyağı eklenir. Fırın 200 derecede ayarlanıp, ısıtılır ve hazırlanan beşamel soslu karnabahar fırına verilerek üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika fırınlanır. Fırından alındıktan sonra sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karnabahar Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Karnabahar Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karnabahar Kaç Kalori?

Karnabahar Kaç Kalori?